Cihan Özmutlu 4 Eylül 1939 günü Gelibolu’da doğdu. Babası Jandarma Subayı olduğu için ilk ve orta eğitimi boyunca birçok şehri gezen Cihan Özmutlu ilkokulu 1951 yılında Konya’da, ortaokulu 1954 yılında Kars Lisesi orta kısmında, liseyi 1957 yılında Ankara Kurtuluş Lisesi'nde tamamladı. Aynı yıl Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü'ne kaydoldu ve 1961 yılında lisans eğitimini tamamladı.

cihan001Y1962 yılında o günlerde kuruluş aşamasında olan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Ankara Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde (ANAEM) araştırmacı olarak göreve başladı ve merkez bünyesinde kurulan araştırma amaçlı kritik-altı reaktörün kuruluşunda çalıştı.

1963 yılında AÜ, FF, Fizik Bölümü'nde Yüksek lisansını tamamlayan Cihan Özmutlu 1964 – 66 yılları arası araştırma amacıyla İngiltere’de bulundu ve 1971 yılında AÜ, FF, Fizik Bölümü'nde doktora çalışmalarını (Kritik altı çoğaltıcı sistemlerde Koo ve Keff'in denel ve teorik incelenmesi) tamamladı.

1969 yılında Elçin E. Eski ile evlenen Cihan Özmutlu iki erkek evlat sahibi oldu.

ANAEM’de araştırmacı olarak görevini sürdüren Cihan Özmutlu 2 Mayıs 1977 günü Doçent ünvanını kazandı ve 1 Temmuz 1977'de eski adı ile Bursa Üniversitesi, Makine Fakültesi'ne Öğretim Üyesi olarak atandı. Ertesi yıl aynı üniversitenin Tıp Fakültesine atandı, Temmuz 1982'de profesörlüğe yükseltildi ve 1982 – 1983 yılarında Tıp Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini sürdürdü. 1 Aralık 1983 günü profesörlük kadrosuna atanan Prof. Dr. Cihan Özmutlu 1983 – 1992 yılları arasında 1982 yılı yürürlüğe giren Yüksek Öğretim Kanunu ile ismi Bursa Üniversitesi’nden Uludağ Üniversitesi olarak değişen üniversitenin, yine aynı yasa gereği yeni kurulan Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Dekan olarak üç dönem görev yaptı. Aynı yıllarda 1984 – 85 yıllarında Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcılığı, 1990 – 1992 arası Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevlerini de sürdürdü. Akademik hayatı süresince Nükleer Fizik alanında çok sayıda bilimsel çalışması oldu.

1976 ve 1985 yıllarında kalp krizi geçiren Prof. Dr. Cihan Özmutlu 1985 yılında koroner by-pass ameliyatı geçirdi. Ağustos 1999 da emekliye ayrılan Prof. Dr. Cihan Özmutlu 24 Ekim 1999 günü kalbine yenik düşerek aramızdan ayrıldı. (Prof. Dr. Aytaç Yalçıner)

Yakın çalışma arkadaşı Prof. Dr. Salih Dinçer, Prof. Dr. Cihan Özmutlu hakkında şunları anlatıyor.

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Yüksek Mühendisliği Bölümü'ne 1958 yılında girenlerdenim. Cihan’ların sınıfı ise bizden bir yıl öncedir. Bu sınıfta Cihan Özmutlu, Uğur Büget, Teoman Efes ve Tuncay İncesu’dan oluşan dörtlü grup, bölümde herkes tarafından tanınırdı. Benim kendisi ile yakından tanışmamız ve sıkı arkadaşlığımız ise: başlangıçta Fakülte’nin bodrumunda yer alan ve Atom Enerjisi Kurumu’na bağlı Ankara Nükleer Araştırma Merkezi’nde olmuştur. Bu merkezde Cihan, Reaktör ve Nötron Fiziği gurubunun başkanı ben de elemanı olarak 1970’lerin sonunda Bursa’ya gelinceye kadar araştırıcı olarak uyum içerisinde çalıştık.

Merkezde bulunduğumuz süre içerisinde, grup elemanları arasında hayli eğlenceli olaylar yaşanmıştır. Bunlar arasından bir tanesine değinmek isterim. Merkezde 1960’ların ilk yıllarında kurulmuş olan tabii uranyum ve normal su ile çalışan kritikaltı araştırma reaktörü ile ilgili anımız ilginçtir. Kritikaltı reaktör kurulduğu sıralarda basın organlarında, altı kritik reaktör olarak yer almıştır. O zaman için altı adet kritik olabilen reaktörün olması ise değil bizim merkezin, ülkemizin de o zamanki olanakları dışında idi. Bugün bile yalnız Çekmece Nükleer Araştırma Merkezinde bir adet kritik olabilen bir araştırma reaktörümüz bulunduğu düşünülürse…

 

––––––––––

12 Nisan 1974 tarihli BARIŞ gazetesi, Prof. Dr. Dinçer’in anılarında yer alan ANAEM hakkında bir yazı yayımlamıştı. Aşağıda yer alan bu yazıdaki fotoğrafta o tarihteki ünvanları ile Merkez yöneticisi Doç. Dr. Uğur Büget ve Dr. Cihan Özmutlu (solda) kritikaltı reaktörün başında görülüyor.

cihan02Y

Prof. Dr. Uğur BÜGET, daha sonraları Gaziantep’te rektörlük ve YÖK Başkan Vekilliği görevlerinde de bulunmuştur. Özmutlu ile Büget arasındaki arkadaşlık bağı, merhum Özmutlu’nun ölümüne dek devam etmiştir. Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi’nin bu ikilisi 1957 – 62 yılları arasında esprileri ve düzeyli şakaları ile çevrelerine neşe saçarlardı. Onlardan bir yıl sonra Bölüme giren ben (Aytaç Yalçıner), Salih Dinçer, Erol Öztekin, Erol Aygün, Fevzi Apaydın, Turhan Alper ve Ata Selçuk bu ikiliye gıpta ile bakar, bazen kahkahaya boğulur, ancak bir türlü havaya giremezdik. Biz 58’liler galiba hem daha soğuk hem de daha ciddi çocuklardık. Sonra hepimiz profesör olduk.

cihan04Y
ANAEM günlerinden bir anı fotoğrafında, sol başta Salih Dinçer, sağ başta Haldun Özyol ve onun yanında Cihan Özmutlu iki genç öğrenci ile birlikte görülüyor.

ANAEM o yıllarda, önce Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi binası içinde sonra da Fakülte’nin meşhur ve tarihi yerleşkesi içinde kendi binasına yerleşmişti. Bu nedenle çeşitli münasebetlerle Cihan Özmutlu ile sık sık görüşürdük.

Sıvı azot üretim sistemi Fen Fakültesi’nden önce ANAEM’de kuruldu. Ben de çalışmalarımda kullandığım sıvı azotu bir müddet ANAEM’deki sistemden temin ettim. Cihan Özmutlu ağabeyimiz merkez ile tüm ilişkilerimizde daima yardımcı olurdu.

20 Kasım 1982’de YÖK tarafından atanmış ilk profesör olarak Bursa Uludağ Üniversitesi’nin henüz öğrencisi olmayan, kuruluş aşamasındaki Fen-Edebiyat Fakültesi’ne geldiğimde Cihan Özmutlu Tıp Fakültesi dekan yardımcılığı görevini sürdürüyordu. Kısa bir süre sonra Cihan Özmutlu, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ben de Dekan Yardımcısı ve Fizik Bölüm Başkanı olmuştum.

Eski Bursa Eğitim Enstitüsü, Eğitim Fakültesi’ne dönüştürülmüş ve 1983 – 84 Öğretim Yılı’nda Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik Bölümleri’ne alınan 40’ar öğrenci ile 152-Evler’deki Eğitim Fakültesi yerleşkesine biz de ortak olmuştuk. Hatta, artık öğrenci alınmayan Fizik-, Kimya- ve Biyoloji-Eğitimi programlarının laboratuarlarına da el koymuştuk. Aynı yerleşkede iki dekan olmasın diye düşünen Rektör Prof. Dr. Nihat Balkır, Cihan Özmutlu’ya bir de Eğitim Fakültesi Dekan Vekilliği görevi yüklemişti.

1984 – 85 Öğretim yılı başlamadan hemen önce bugünkü Görükle yerleşkesine ilk Fen-Edebiyat Fakültesi taşınmıştı. Bu yeni yerleşkenin yolları çamurdu, ısınma sorunu vardı, çorak bir arazinin ortasına kurulmuştu, Bursa ile bağlantısı zayıftı. Sabırla, inatla ve zamanla burada Fakültemizi el birliği ile geliştirdik.

Cihan Özmutlu üç dönem (9 yıl) dekanlık yaptı. İlkelerinden ödün vermezdi. Kurullarda konuları tartışmaya açar, sonra tüm söylenenleri dikkate alarak yasa ve yönetmeliklere en uygun kararı bizzat kaleme aldırırdı. Üst yönetimle iyi ilişkiler içinde olmanın fakültesine artılar katacağını bilirdi. Bu süre içinde, devlet bütçesinden, TÜBİTAK, DPT ve Üniversite Araştırma Fonu kaynaklarından fakülteye pek çok laboratuar malzemesi kazandırıldı. Boş binalar yavaş yavaş donatıldı. Bilimsel çalışmalar hız kazandı.

1987’de 9. TFD Ulusal Fizik Kongresi Bursa’da gerçekleştirildi. Rektör Prof. Dr. Nihat Balkır, Dekan Prof. Dr. Cihan Özmutlu bize büyük destek oldular. Bilimsel programın yanı sıra sosyal etkinliklerin de yer aldığı bu kongre katılımcılardan oldukça iyi not almıştı.

1990 – 92 yılları arasında Cihan Özmutlu, dekanlığının yanı sıra bir de Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevini üstlendi. Rahmetli idareciliği hem severdi hem de bunu bir sanat icra edermiş gibi yapardı. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevini 1992’de ondan ben devir almıştım.

cihan07Y
Aşağıdaki resimde soldan Cihan Özmutlu, Elçin Özmutlu, Neşe Yalçıner, Aytaç Yalçıner ve Sedef Yalçıner Antalya’da görülüyor.

 

Kişisel ilişkiler kurmada, çevresine insanları toplamada, onlarla sohbet edip fıkralar anlatmakta hep önderdi. Ailece, birlikte iki kez Antalya gezisi yaptık. Antalya Belek’te bir tatil köyündeki dört günümüz unutulmayacak anılarımız arasına girdi. (Prof. Dr. Aytaç Yalçıner)